Met corona verscheen ook de zon. En niet zo’n beetje ook, het is nu al de zonnigste lente ooit! Een cadeautje voor iedereen in deze gekke periode, maar wat ook iets anders aanwakkert… Ik zie om mij heen hoe makkelijk we thuis nog een wijntje inschenken. En gek is dat natuurlijk niet, want met het mooie weer en het vele thuis zijn, ligt de verleiding op de loer. Maar zijn die drankjes nou nodig?

Ik zal niet preken!

Hé… lieve lezer, niet afhaken nu. Ik beloof dat ik niet zal preken over hoe slecht alcohol is en wat het ons lichaam aandoet, want dat weten we best. Ik kijk liever naar de voordelen: wat brengt het ons om even geen alcohol te drinken?

Ik zal niet onder stoelen of banken steken dat ik hou van een gin-tonic op z’n tijd. Door de sluiting van de horeca en het verzoek om zo min mogelijk de deur uit te gaan, ging ook bij ons thuis makkelijker de fles open én op. En die realisatie is een goed moment om weer eens even pas op de plaats te maken; vanaf 1 juni een maand géén alcohol! Mijzelf en mijn lijf de tijd geven te resetten en weer met een schone lei te beginnen.

Een fijne alcoholvrije periode

In de maanden na mijn scheiding heb ik voor een langere periode niet gedronken en dat heeft me veel gebracht. Door niet te drinken werden veel dingen een stuk makkelijker! Fris en fruitig vroeg mijn bed uit springen en minder moeite met het nemen van betere beslissingen ten aanzien van eten. Gezonde voeding was de norm en snacken gebeurde een stuk minder, want de situatie ‘oké nog één drankje, neem je ook gelijk die zak chips mee?’ kwam natuurlijk ook minder meer voor. Door het gezonde ritme kreeg ik meer zin in sporten en ik merkte dat ik scherper werd. Na een aantal weken zonder alcohol trok er een grauwe sluier op en kwam het besef hoe anders de wereld eruit ziet als je niet meer drinkt.

Sociale acceptatie

Eén van de lastigste dingen vind ik, is niet het niet-drinken maar de omgeving. Een wijntje hoort er (haast) bij. Om te ontspannen, om iets te vieren, omdat het gezellig is en alcohol erbij hoort, of… Nu wil ik niet de schuld leggen bij de ander, maar alcohol is zo maatschappelijk geaccepteerd dat mensen verbaasd reageren als je niet meedrinkt. In de periode dat ik niet dronk hoorde ik regelmatig: ‘drink je nou nog steeds niet?’ of ‘jeetje, wat ongezellig’ en daardoor voelde ik toch steeds noodzaak uit te leggen waarom niet. Een bijzondere gewaarwording! Je verexcuseren omdat je niet mee drinkt… Ik voelde mij juist steeds sterker en de destijds geplande maand non-alcohol werden er vier.

Rust in je hoofd én in huis

Nu hoor ik je denken waarom dit onderwerp, wat is eigenlijk de link tussen alcohol en een samengesteld gezin? In deze bijzondere tijd zijn we veel meer samen thuis. Niet naar school, thuiswerken, niet uit eten, niet naar de sauna of naar de sportschool….meer en langer samenzijn, zorgt gemakkelijk voor spanning of wrijving. Wennen en aanpassen geldt voor elk gezin, en als je een samengesteld gezin bent, nog een beetje extra.

Kun je je eigen kids zo nu en dan wel achter het behang plakken, nu zijn de schatjes van je partner ineens veel vaker om je heen… Hoe ga je nu allemaal met elkaar om en welke rol moet je aannemen?

Deze coronaperiode brengt ook stress en onzekerheid met zich mee en dat kan de algehele situatie binnen het samengesteld gezin nog een beetje ingewikkelder maken. Een extra wijntje lijkt begrijpelijk, maar helpt je niks. Dealen met je kater én zijn kids…? Niet ideaal. Alcohol maakt suf en prikkelbaar en dat bevordert de sfeer niet in huis. Met een maandje alcoholvrij doe je dus niet alleen jezelf en je lijf een plezier, maar ook de rest van je gezin! Jouw positieve energie en inspirerende fitheid zal niet ongemerkt blijven en dat zal een positieve uitwerking hebben op de band met alle gezinsleden. En ook niet onbelangrijk… je bent ook direct weer bikini-proof!!

Een maand alcoholvrij dus. Doe je mee?