Er is een ruimte in ons waar het stil is. Deze plek bevindt zich voorbij het denken en het is voor iedereen bereikbaar. Klinkt dat een beetje zweverig of resoneert dat diep in jou?

Toen ik afgelopen maand besloot om een maand geen alcohol te drinken, nam ik ook het besluit om iedere ochtend te gaan mediteren. Mediteren is weliswaar al een dagelijks onderdeel van mijn leven, met name tijdens yogales geven en ontspanningsoefeningen doen met cliënten, maar dan ligt mijn focus voornamelijk op anderen. Nu wilde ik mediteren voor mezelf. Mediteren is de meest directe manier van je met jezelf verbinden. Door mijn ‘nuchtere’ maand, zat ik elke ochtend al voor 7.00 uur op mijn kussentje voor het raam. Of buiten. Ik was ontzettend toe aan ‘nu-ik’. 

Het ego als gedachtenpatroon

In je hoofd hoor je een stem die verhalen vertelt. Deze stem geeft zich voor jou uit. Oordelen. meningen. Overtuigingen. Niet allemaal even positief. Zwaar. Deze stem is onze innerlijke criticus, ook wel ego genoemd. Het ego is een door ons verleden gecreëerde identiteit, een identiteit die niet onze ware identiteit is. Ons valse zelf. Het ego bedenkt verhalen waarom je je nu niet prettig kan voelen. Het ego kan je vertellen dat je je pas in de toekomst goed kan voelen, als er dan dit of dat gebeurt. Het ego kan je wijsmaken dat je nu niet gelukkig kan zijn omdat je vroeger iets akeligs hebt meegemaakt. Het ego bepaalt ons leven en het kan een hoop onnodige drama in het leven creëren. 

Het ego wil altijd in controle zijn, gelijk hebben, afstand creëren en opvallen. En zelfs als dat allemaal lukt, dan is het ego nog steeds constant op zoek naar meer. Het is het constante verzetten tegen dit moment. Bovendien leeft het ego alleen in het verleden en de toekomst, terwijl nu het enige moment is om vrede te kunnen voelen. En dat is precies waar het ego bang voor is; bang voor ontmaskering. Bang om de controle kwijt te raken. En dit stemmetje houdt je tegen om te groeien.

De ruis van het denken

Zodra je begint met dagelijks mediteren ontstaat er clarity, helderheid. Eerlijk is eerlijk, het vergt echt wel even je focus en toewijding. Dit is een bewuste keuze. Want soms gaan je gedachten alle kanten op. Lukt het gewoon niet. Zit je niet lekker. Of heb je er gewoon geen tijd voor (gemaakt ;)). 

Maar dan ontstaat er langzaam ruimte. Ruimte in je hoofd. Ruimte in jezelf. Een ruimte waarin het ego, en dus jouw gedachten, niet meer de baas is. Door iedere dag actief de stilte op te zoeken neem je afstand van jouw denken en hoef je even geen aandacht te geven aan dat piekerende stemmetje. En zo verliest het ego steeds meer terrein. Het ego verdeelt alles in goed of fout. En het heeft overal een oordeel over. Maar hoe meer je je perspectief verruimt, hoe minder oordelend je wordt. En dát is precies wat zorgt voor rust in jouw hoofd en lijf.

Het is een kwestie van doen. En blijven oefenen. Zo wordt het steeds stiller. Steeds minder ruis op de lijn. De stem van jouw ware zelf krijgt zo steeds meer ruimte. Door je ego te overstijgen kom je meer in balans. Je bent niet meer overgeleverd aan de energieën van jouw omgeving. Dit zorgt voor een sterker besef van de authentieke jij. De ware jij. De jij die weet wat jouw grenzen zijn en wat goed is voor jou. De happy jij.

Kan ik iets voor je betekenen in het proces van jouw ego doorzien? Twijfel niet en stuur mij gewoon een berichtje! Samen gaan we op zoek naar de ware jij.