Misschien merk je het al aan de content op mijn Instagram (volg je mij al? @liselottedevries_lifecoach), maar ik ben momenteel weer helemaal in de ban geraakt van meditatie. Ik vind het heerlijk, zo’n moment in mezelf en voor mezelf. Toch is het niet altijd even makkelijk. Er is echt discipline nodig om meer innerlijke rust te kunnen ervaren. Vaak is er die mentale struggle en het gevoel van weerstand om rustig te gaan zitten. Gelukkig kan je mediteren leren. Dus heb je op dit moment geen motivatie, of weet je niet waar je moet beginnen? Deze tips zullen je vast helpen om weer te genieten van het mediteren.

Wat is meditatie?

Voordat we de tips voor het mediteren doorlopen; wat is meditatie nou precies? Meditatie is een onderdeel van de yogafilosofie en terug te vinden in vele religies en overtuigingen, vele duizenden jaren terug. Het is een techniek waarmee onze geest tot rust kan komen. Bij mediteren observeer je zonder te oordelen. Zo kun je je leven in perspectief plaatsen en ontstaat er meer rust, liefde en acceptatie. De voordelen van mediteren zijn eindeloos!

Maar het observeren van je eigen gedachten is zo makkelijk nog niet. Het brein produceert wel duizenden gedachten per dag. En deze zijn vaak niet even aan de kant te schuiven. Probeer maar eens rustig te gaan zitten en op je ademhaling te letten. De kans is heel groot dat jouw gedachten binnen no-time afdwalen naar wat je allemaal nog moet doen, vandaag, morgen en de rest van de maand. En dat is logisch. Je kan meditatie zien als krachttraining: het werkt als je het regelmatig doet. Door te trainen wordt het steeds eenvoudiger.

Nadat je eerst een tijdje je gedachten hebt laten opkomen, en weer mag laten gaan, ga je je focus verleggen. Bijvoorbeeld op je adem, het puntje van je neus, of een object. Je hoeft je gedachten niet te stoppen, dan kan ook niet, je gaat er alleen niet meer in mee. Langzaam word je je bewust van je natuurlijke staat van zijn. Dat is namelijk vrede en liefde! Al onze gedachten en emoties zijn van vluchtige aard, ze komen en gaan. Door mediteren krijg je steeds meer verbinding met je ware essentie en krijg je door dat je slechts de ontvanger bent van alle fluctuaties van je mind, en dat je NIET deze gedachten en emoties BENT.

1. Mediteer zonder verwachtingen

Verwacht geen overweldigende rust, geweldige inzichten of zelfs een spiritueel avontuur. Zeker niet als je net begint met mediteren. Maar dat hoort toch? Meditatie vraagt om oefening. Net als vrijwel alles in het leven. Laat daarom al je verwachtingen los en stel je open. Je kan het niet goed of fout doen. Het kán zijn dat je een bijzonder moment ervaart, maar meestal is het gewoon een moment voor jezelf. Dat lijkt mij ook al een win toch?

2. Bouw je meditatie langzaam uit

Maak op een laagdrempelige manier kennis met het mediteren door klein te beginnen. Al zijn het maar vijf minuten per dag. Na een inactieve periode met vrijwel geen sport begin je ook niet ineens met een halve marathon toch? Voelen die aantal minuten per dag uiteindelijk goed, dan kan je jezelf uitdagen om telkens wat langer te gaan mediteren. Bepaal uiteindelijk je eigen tijden door te experimenteren. Mediteer bijvoorbeeld een bepaalde tijd 15 minuten lang elke dag en kijk vervolgens wat voor effect het heeft op jouw leven.

3. Creëer een fijn plekje om te kunnen mediteren

Je kan overal mediteren, maar als je net begint kan het fijn zijn om een rustige plek voor jezelf in te richten. Zo kan je in alle rust je meditatie beginnen en zal het je ook gemakkelijker afgaan. Bovendien zal een vaste meditatieplek je al gauw in de stemming brengen, omdat je die plek associeert met ontspanning en rust. Maak het plekje ook comfortabel met bijvoorbeeld een dekentje, kussens en geurkaarsen.  

4. Maak van mediteren een gewoonte

Zoals ik al aangaf, mediteren werkt het best als je er een gewoonte van maakt. Zoek uit welk moment goed bij jou past, de een doet het liever ‘s ochtends en de ander juist net voor het slapengaan. Plan vervolgens een bepaalde periode dagelijks een moment in voor jezelf. Je zal zien dat het mediteren na een tijdje een gewoonte begint te worden.

5. Noteer je meditatie-ervaringen

Houd in een notitieboekje bij wat jouw ervaringen zijn tijdens het mediteren. Een meditatie kan wel eens nutteloos voelen, maar ook dan is het interessant om dat op te schrijven. Zo sta je meer stil bij het proces en krijg je inzichten in jouw ontwikkeling. Ook ben je via deze weg bewust bezig met jouw gedachten en gevoelens. Focus je in eerste instantie niet te veel op jouw progressie, dan leidt namelijk sterk de aandacht af van het huidige moment en dat kan een negatief effect hebben.

Probeer het gewoon!

Zolang je beseft dat je het mediteren niet perfect hoeft te doen, zal het je leven een stuk mooier maken. Het maakt niet uit hoe je het doen, maar begin gewoon en ervaar hoe fijn het is om even stil te staan en bewust te voelen. Voor je het weet heb je de gewoonte van het mediteren opgebouwd en begin je te wennen aan dat heerlijke rustige gevoel. En dan wil je niet meer zonder. Ik spreek uit ervaring 😉