Elke dag opnieuw maken we ons er wel schuldig aan: een gedachte of zorg over wat anderen van ons denken. Staat deze blouse mij wel goed? Dikke benen in deze broek? Heb ik de keuken gisteren wel netjes achtergelaten? Ben ik wel een goede vriendin? Laat ik voorop stellen dat rekening houden met andere mensen goed is. Maar je leven laten bepalen door anderen, dat is zonde. Als je je niet goed voelt omdat je niet voldoet aan de verwachting van andere mensen, dan zal dat gevoel op de langere termijn alleen maar versterkt worden.

Het ironische hiervan is dat het probleem vooral ligt aan je eigen gedachten. Ondanks het feit dat het gaat om de meningen van anderen. Wat andere mensen over je denken, dat heb je niet in de hand. En eigenlijk doet het er ook niet toe, zolang je zelf maar goed weet wat je wel en wat je niet bent. Een simpel voorbeeld: als je zelf vindt dat je er goed uitziet, dan raakt het je ook niet als anderen zich negatief uitlaten over jouw uiterlijk. Er ontstaat pas een probleem als je die meningen wél gaat geloven.

Zonder eigenwaarde ben je kwetsbaar

Afgelopen week rondde ik een project af met Willemijn. Zij is 24 jaar en haar hulpvraag lag op het gebied van leefstijlcoaching. Ze is afgelopen periode veel afgevallen en nu zocht ze houvast om deze levensstijl te integreren. Voeding, gezondheid en beweging zijn belangrijke pijlers in mijn praktijk. Het heeft namelijk zoveel invloed op je energie, op hoe je slaapt, op hoe je je voelt en wat je aankan. Daarom is het ook essentieel om de juiste keuzes te maken op dit gebied. En ik geloof dat de capaciteit om deze keuzes te maken haar oorsprong vindt in eigenwaarde. 

Bij eigenwaarde gaat het er vooral om hoe je jezelf beoordeelt. Wat je van jezelf vindt. Het heeft dus niks te maken met hoe anderen over jou denken. Eigenwaarde komt van binnen en het is niet afhankelijk van externe gebeurtenissen. En om echt gelukkig te zijn is eigenwaarde heel belangrijk. Voldoende eigenwaarde zorgt er namelijk voor dat je kunt omgaan met tegenslagen, maar ook dat je uitdagingen aan durft te gaan. 

Eigenwaarde is het vertrouwen in jezelf en je capaciteiten

Het leven begint buiten je comfortzone. Wat een statement, hè? Maar wanneer je telkens bang bent om je mond op te trekken, of zenuwachtig bent om iets te gaan doen dat je niet kent, of angstig bent om nieuwe dingen uit te proberen, gaan er mooie kansen aan je neus voorbij. En dat is niet alleen jammer, maar ook niet fair naar jezelf toe. Zonder eigenwaarde kun je je jouw talenten niet ontplooien en je potentieel volledig benutten. Het beperkt je groei en groei is juist waarvoor je kwam…

Je eigenwaarde groeit als er opnieuw iets is gelukt. Het succes stimuleert je om weer nieuwe uitdagingen aan te gaan. Mensen met zelfvertrouwen en zelfwaardering  komen daarom steeds verder in het leven en staan ook steviger in hun schoenen. Het was dan ook geen toeval dat Willemijn haar laatste sessie bij mij afsloot met een besluit: mijn eigenwaarde groeit elke dag en daar bent ik trots op. En ik op haar, want dat is precies waar het om draait. Denk je sterk. En wees lief voor jezelf.

Kun je wel wat hulp gebruiken op het gebied van je gedachten doorzien? Ik help je graag een handje verder!