Goedemorgen en welkom in het huishouden van een samengesteld gezin!

Het is woensdagochtend vroeg, gisteren zijn de kinderen weer thuis gekomen na een week bij hun vader. Het is geen romantische kus van je lieve vent die je langzaam laat ontwaken deze morgen, maar onstuimig gerommel door het hele huis. Kledingkasten die open worden getrokken, de wasmand die ondersteboven wordt gegooid en gegil van je dochter uit de slaapkamer: ‘’Maaaam, waar is mijn groene trui?!’’. En niet alleen de lievelingstrui van je dochter is kwijt, ook het sportbroekje van je man, de spijkerbroek van je bonuszoon en de jas van de jongste zijn nergens te vinden… Herkenbaar? 

Een huishouden runnen van een samengesteld gezin is soms een hele uitdaging. Een fijne bijkomstigheid is dat jij als bonusmama altijd de boosdoener bent als het gaat om de verdwijning van kleding. Jij doet tenslotte de was: jij haalt de vieze kleding uit de wasmand en jij sorteert de was op kleur. Jij stopt de kleding in de wasmachine en jij hangt de was op of stopt het in de droger. Vervolgens ruim jij alle kledingzooi weer netjes op. Dus ja, wie anders dan jou kunnen jouw gezinsleden aankijken als er constant missende kledingstukken zijn? Zelfs als er op een gegeven moment ineens weer een kledingstuk op miraculeuze wijze boven wat komt drijven en niemand weet hoe dat mogelijk is, word jij verwijtend aangekeken…

huishouden samengesteld gezin

Ben jij eigenlijk bonusmama of Assepoester?

En natuurlijk is er niemand die rekening houdt met het feit dat alleen al de was doen voor een samengesteld gezin zowat een fulltime baan is. Naast het doen van de was wordt er ook van je verwacht dat je alle was opvouwt en vervolgens alle kinderkamers afstruint om de kleding in de juiste kasten te leggen. Zonder dat het ooit officieel benoemd is ben je Assepoester geworden. In plaats van waardering voor deze gratis hotelservice krijg je alleen maar gemopper aan je hoofd, want alles is kwijt of het ligt op de verkeerde plek. Maar op medeleven hoef je niet te rekenen, want je weet ondertussen toch wel welk paar (van al die 75 sokken) in welke kast hoort?! 

Tip: leg de volledige verantwoordelijkheid niet meer bij jezelf

Van andere bonusmama’s hoor ik regelmatig dat ze helemaal klaar zijn met al dat gedoe over kleding. Het is de ongezellige morgen en de strijd zeker niet waard, maar toch is het constant een onderwerp van discussie. Gelukkig heb ik voor jullie een goede tip: maak één centrale plek in huis waar alle schone was belandt en ook altijd terug te vinden is. Elk gezinslid kan daar dan vervolgens zelf zijn spullen vandaan halen. Deze oplossing is simpel én effectief! Naast het praktische aspect kan er ook niet meer zo makkelijk met een vingertje naar jou gewezen worden als er weer eens kleding op de verkeerde plek is beland. Een win-winsituatie, toch?

Tot slot geef ik je graag het volgende mee: besef je vooral dat de traditionele rollenpatronen niet altijd meer toepasbaar zijn op jouw complexe gezinssituatie. Hoewel het misschien in het aard van het (vrouwelijke) beestje zit, hoef jij in deze situatie niet meer alle (primaire) zorg op je te nemen. Bonuskinderen accepteren dat vaak ook niet, want wie ben jij om de huisregels op te leggen? Geef ieder gezinslid z’n eigen verantwoordelijkheid. Zo hoef jij ook niet meer aan bepaalde verwachtingen van de kinderen, van je partner en van jezelf te voldoen en voel je je niet meer elke ochtend de Assepoester. Want als je iets niet bent, dan is dat het natuurlijk!

Dit en andere valkuilen van een samengesteld gezin komen allemaal aan bod tijdens een stiefcoachtraject. Heb jij problemen in jouw stiefgezin en weet je je er geen raad (meer) mee? Neem dan contact op met mij. Samen gaan we op zoek naar balans in jouw nieuwe werkelijkheid.